Divna si

Zamisli se pred ogledalom, velikim ogledalom u kupatilu. Nikud ne žuriš, nikoga ne čekaš. Sama si. Niko neće zvati. Naporna nedelja je za tobom i sada ćeš sebi priuštiti opuštajuće subotnje popodne usred proleća, rascvetavanja i raspevavanja svega. Zaboravila si, na trenutak, sve probleme i obaveze, ostala su samo zadovoljstva. Više nema ratova na ovome svetu, nema ogavnih političara, nema gladnih, krezubih i sakatih. Svet se smestio u to malo, u svetloplavo obojeno kupatilo i sada se kosmos završava odmah tu na hodniku, iza tih belih vrata na kojima ponosno vise peškiri.

Otvaraš prozor, mali, četvrtast, stariji od tebe i para skupljena tu kreće napolje i penje se do tebi nedostupnih visina. Posmatraš ogledalo, vrebaš ga, čekaš trenutak kada će se dovoljno razbistriti tvoj lik u njemu. Eto te! Zadovoljan smešak upućen lepotici koja te podsmešljivo gleda s druge strane i počinješ divnu igru tako svojstvenu ljudskom rodu. Najpre ćeš napućiti usne i poslati sebi poljubac. Onda osmeh. Zatim ćeš se zadubiti u svoje oči i odmerićeš se onim „opasnim“ pogledom, onako… zavodnički. Onda zaverenički smešak i… tako narednih par minuta.

Izmenjaćeš sve te uloge podjednako dobro kao što bi to učinio i bilo koji profesionalac. Bićeš čitava predstava, ali samo sa jednom glumicom – tobom, i samo za jednu gledateljku – sebe, koja ćeš svako njeno pojavljivanje na sceni pozdravljati bezgraničnim osmehom tražeći uvek još. Predstava će trajati sve dok obe, zajedno, ne odlučite da se završi – ti ćeš odigrati taman dovoljan broj uloga da pokažeš da si zaista izvanredna, a ona će odgledati predstavu koja će joj u tom trenutku najviše prijati. Ko zna, možda će se sledeće druženje pretvoriti u tešku dramu oblivenu suzama? Moguće, ali ništa od toga neće otići dalje od peškira okačenih na tim vratima i obe to znate, baš kao što to znaju i svi oni ljudi koje ćeš sresti kada napustiš to kupatilo.

 

23.01.2003.

5 mišljenja na „Divna si

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s