Bezimeni

Ali nismo mi bili krivi. Ne!

Vidite, nas su pustili takve iz bolnica: krvave, rasečene, iskasapljene, nedošivene i nedolečene. Nisu imali anestetika; nisu imali konca; nisu imali više nikakvih lekova niti materijala i samo su nas pustili; pootvarali su vrata, podigli nas sve iz mokrih i smrdljivih kreveta na kojima smo ležali, nisu nas čak ni obukli – samo izveli napolje, poslali među ljude.

I, eto nas, leševa ustalih sa časa anatomije, s iglama među šavovima, s crevima infuzija koja vire iz vena, poluobrijanih glava i obrijanih, upaljenih, otečenih, osutih, rasečenih i krvavih muda, grudi, stomaka, kako se uvlačimo među vas, žive, među vas ljude koji bi i sami da se prehranite, da prebrodite krizu, da stignete nekud, da se sakrijete. Mi ulazimo u autobuse koji se nekim čudom još uvek vuku, puni vas, dok reke rastu i gutaju raskršća, i svojim kontuzovanim, stravičnim, nedolečenim izgledom, mamimo vaše sažaljenje koje nam ustupa mesto, uz prozor na koji naslanjamo glavu, i na staklu ostavljamo tragove sluzi, sukrvice, bala, dok s druge strane naleću kapi kiše i jedna se za drugom stroje u nekakve kolone, sve pod istim uglom, a koje ipak, na neki volšeban način krivudaju i stapaju se, a… sve pod istim uglom. I, da, taman kada počnemo da mumlamo, da jaučemo, da govorimo sami sa sobom, vi tada otvarate te prozore i skidate najlon sa rupa u njima i hladne kapi te kišice od koje već mesecima ne možemo da pobegnemo, ni mi, a ni vi, uleću unutra i kvase nam lica, bude nas, osvežavaju, produžavaju našu i vašu agoniju, i mi duže ostajemo pred vašim očima, umiremo sporije.

A onda, kada najzad i umremo – ne dirate nas, pretvarate se da samo spavamo, sve dok se ne ucrvljamo. Na sreću, autobusi su stali nedeljama pre toga, i mi smo mogli na miru i u tišini da trulimo u tonama i tonama parkiranog gvožđa – kovčezi džinova.

10.10.2007.

2 mišljenja na „Bezimeni

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s